Rib’nškə s`m`n

Ne vem, če smo kdaj tako nejeverno pogledovali na vremensko napoved kot za letošnji ribniški semenj. Dokler je kazalo, da bo vse dni sonce, samo v nedeljo dež, smo zamahnili z roko. Tako je bilo, tudi ko smo našli vsaj eno napoved, ki je kazala izboljšanje, toda ko smo se v četrtek pred nedeljo usedli k zadnjim dogovorom, je kazalo le dež in dež in nič drugega kot dež. A ker sta nas optimizem in dejstvo, da ribniški semenj v 43 letih še nikoli ni bil odpovedan, držala pokonci, smo takoj enoglasno sklenili, da semenj bo! Kako bi se ušteli, če bi ga odpovedali, kako zelo. Na prvo septembrsko nedeljo je bilo v Ribnici idealno vreme za nakupovanje in razposajen dan. Ne vroče, ne mrzlo, nič soparno, trikrat je rahlo, za nekaj minutk posul dež, pa enkrat pozno popoldne kratka ploha in to je bilo to. Ti pogoji so ustvarjali dobro voljo tudi pri stojničarjih, obiskovalcev pa ni bilo nič posebej manj kot običajno - ni bila nepopisna gneča, kar je nakupovalcem izjemno ustrezalo, saj so lahko mirneje kupovali in si ogledovali stvari. Ponudniki, ki smo jih pobarali, kako gre promet, so trkali od sreče, da gre odlično in večina je, tako kot vedno, prostor že rezervirala za prihodnje leto. Nekaj ponudnikov se je sicer dežja ustrašilo in ni prišlo, a še vedno po številu stojnic za več kot trikrat prekašamo šuštarski sejem. Takega sejma ni nikjer drugje v državi in na to opozarjajo tudi vodilni turistični delavci, ki nagovarjajo agencije, da v tem času tudi tuje turiste pošiljajo k nam, saj tu vidijo močno identiteto kraja, to pa se danes najbolj išče.

Glavni govornik na semnju je bil predsednik Turistične zveze Slovenija Peter Misja, pozdravil je tudi župan pobratene italijanske občine Arcevia, ki se letos poslavlja od županske funkcije, saj je tam potrebno po dveh zaporednih mandatih prekiniti vladanje. Zanimivo, da so se s tem načinom volitev strinjali tudi mnogi prisotni župani, ki so sicer na oblasti že veliko mandatov. Naš semenj je dobil tudi novo himno, ki jo je spisal in uglasbil naš kantavtor Žiga Bižal, ki se začne takole:

 

No France, daj pridəvən, zunaj Ribn`škə je s`m`n,
ke dol prot` trgəbuomošlə, ze suho ruobocenkalə,
pleh muskazutraj nam zeigra, pokonc` je cajla Ribnca,
prefirbcatuse je pravəcajt, nebavət kar nuca se pr` bajt`.

Ref: vsəvən, vsəvən, tu Ribn`škə je smn,
vsəvən, vsəvən, tu Ribn`škə je smn.

 

Fortissimo je je bolj rokersko priredil in tako smo jo lahko že peli na suhorobarskih igrah, kjer je letos zmagala Anamanka. Borbena ekipa ni popuščala niti za tren in seveda je na koncu dobila glavno nagrado: supanje po Kolpi in večerjo pri Makšarju. UUUUU, so komentirali. Igre so bile zabavne in zanimive: v kopici sena so iskali zobotrebce, glinene drobnarije, z veliko leseno ščipalko so poskušali naenkrat zajeti čim več manjših ščipalk, suhorobarske predmete so metali soigralcu, ta pa jih je lovil z malo gajbico - vmes so jih seveda nasprotniki obmetavali z mokrimi gobicami. Eno igro pa si napravite kar sami doma: na leseni ploskvi naredite lesen labirint, vmes pa do cilja družno porivajte jajce - naj vam uspe!

V Rokodelskem centru se je že od jutra lovilo skriti zaklad, popoldne pa se je v Gradu plesalo z mažoretami in nato še s Kingstoni. Lačen, verjamemo, ni ostal nihče, ker so se ponudniki hrane in pijače dobro pripravili - še posebej je bilo všečno, da so lovci golaž spet ponudili v pravih krožnikih in ne v plastičnih posodah.

Toliko dejavnosti je potekalo 2. septembra, da si na semnju z lahkoto prebil cel 'šiht'. Turistično društvo Ribnica kot organizator je s 43. ribniškim semnjom suhe robe in lončarstva zelo zadovoljen in ves zagnan, da začne že razmišljati o naslednjem. In na tistem se bosta zagotovo pojavila spet tista dva krošnjarja, ki sta bila letos prvič. Obrali so ju do kosti, pobrali vse žlice, ju na veliko fotografirali in se pogovarjali z njima. Bila sta taka atrakcija, da je Sašo dejal: Na cesti sem nihče, ko pa nadenem krošnjo, sem kot mali Bog. Toliko pomeni ribniška identiteta.

Alenka Pahulje