43. Ribniški semenj – nedelja 2. september

Si predstavljate, da nekdo na 43. Ribniškem sejmu suhe robe in lončarstva reče, da je vsako leto vse isto in da se nič novega ne dogaja?

Mi pa zmoremo vsako leto napisati nov tekst, povabiti nove ponudnike in pritegniti sveže dogajanje v to malo mesto srčnih ljudi? 

Rokodelski biser Slovenije, kar Ribnica zagotovo je, vam enkrat letno pripravi zbir najprepoznavnejših mojstrov starih obrti in rokodelskih veščin in to v takšni količini, ki jo ne prekaša nobena druga na Slovenskem - vsaj ne podobne sorte.  Turistično društvo Ribnica pri tem ni nek zaslužkar, saj so s z organizacijo povezani visoki stroški, je pa to tradicija, s katero je leta 1976 začel član Andrej Klemenc in se nepretrgoma nadaljuje že 43 - tič. 

Prav vsako leto se kdo vpraša, zakaj so vrli Ribničani nekdaj določili prvo septembrsko nedeljo za ribniški semenj, ko pa je nekaj let poprej že bil postavljen šuštarski semenj v Tržiču in se dve veliki prireditvi križata na isti dan. Dobro blago naj se samo hvali in vedno je kupček dovolj velik za vse.  Vreme pri nas vedno zdrži in sejem še nikoli ni bil odpovedan. Vsako leto opazimo tudi veliko tujcev, je pa to še vedno predvsem vseslovenski dogodek. Zadnja leta ponudniki posvečajo več pozornosti tudi kakovosti in raznovrstnosti hrane, a kolikor več jo pripravijo, vedno tudi vsa poide skoraj na mah. 

Slovenci, kljub temu, da draginja pogosto ne vidi naših spraznjenih žepov, še vedno cenimo, če nam zna kdo ponuditi blago, kot se šika. In Ribniški semenj ga ponuja. Izkoristimo to lepo priložnost v dnevu, ki ga nosi verz pobudnika sejma:

 

Po ulicah, kot v panju vre,
še vhode s “štanti” so zaprli,
po cestah komaj da se gre,
iz krajev vseh ljudje so vrli.  
                - Andrej Klemenc

 

    

sejem_1
sejem_3