6. Grajski večer

Ribniški poletni festival se je prevesil v drugo polovico. Po uspelih julijskih večerih, ko so številne obiskovalce razvneli Kranjci s pevko Steffy, vrhunska pevka Katja Koren z jazz triomMilan Pečovnik s Pidži country bandom, zasedba Noreia ter plesalci irskega plesa in prejšnji teden izvrstni glasbeniki iz skupine Šalša, vabljeni ta petek na neponovljiv koncert Shirlie Roden s simfoničnim orkestrom Cantabile.

Shirlie Roden in simfonični orkester Cantabile

Shirlie Roden je mednarodno uveljavljena odrska umetnica in vodja strokovnih delavnic, ki poučuje uporabo glasu kot izraznega sredstva. Deluje po vsej Evropi, že dve desetletji pa tudi v Sloveniji, kjer je postala cenjena tudi zahvaljujoč enournemu dokumentarnemu filmu z naslovom Pojoče srce: Ambasadorka luči, ki ga je o njej posnela RTV Slovenija. Pri nas je pela na več kot 100 prizoriščih, ki so jo navdihnila k ustvarjanju zgoščenke The Vanishing Lake. Ljubezen do slovenske glasbe jo je spodbudila k ustvarjanju albuma Angelski zvoki, ki ga je posnela s flavtistko Alenko Zupan. Sodelovala je tudi s fotografom Bogdanom Kladnikom ter aranžerjem in producentom Tomažem Kozlevčarjem. Mladinska knjiga je izdala njeno avtobiografijo Pojoče srce ter zbirko meditativnih rekov Glas Tišine. Njeno glasbo odlikujejo pozitivno naravnana besedila, podprta z močnimi melodijami, na teme varstva okolja, borbe za človekove pravice in seveda - ljubezni. Deluje ne le kot glasbenica, temveč tudi kot kot zdravilka z zvokom. Več o Shirlie Roden: www.shirlieroden.com

Simfonični orkester Cantabile je bil ustanovljen decembra 2010 in združuje odlične mlade glasbenike iz vse Slovenije. Orkester sodeluje z že uveljavljenimi solisti, možnost solističnega igranja pa nudi tudi mlajšim glasbenim talentom. Predstavil se je na mnogih koncertnih odrih z zelo raznovrstnim programom in vselej navdušil. Orkester, ki ga vodi ustanovitelj in dirigent Marjan Grdadolnik, pretežno posega po repertoarju klasične in filmske glasbe. Sodeluje s priznanimi glasbeniki, kot sta Gal Gjurin in Bernarda Fink. V sodelovanju z zbori iz Slovenije orkester pripravlja tudi vokalno-instrumentalne projekte, prepoznaven pa je tudi vsakoletni novoletni koncert s poudarkom na glasbi Johanna Straussa ml.

 

Vabljeni v petek, 7. avgusta, ob 20. uri v ribniški Grad!

Koncert prirejamo v sodelovanju z Občino Ribnica in Ustanovo Imago Sloveniae - Podoba Slovenije.