42. Ribniški semenj – nedelja 3. september

 
Štirice na programu tradicionalnega sejma

Smo že leto naprej od lanskega jubilejnega ribniškega semnja in tako nas na prvo septembrsko nedeljo čaka že 41. Sejem suhe robe in lončarstva. V rokodelsko in obrtno Ribnico ste posebej lepo vabljeni 4. septembra, ko se bodo po naših ulicah razlile množice ljudi in si ogledovale blago na 500 stojnicah. Take roube naj ne ljat' ne drgaj. Vse vas bo čakalo: na trgu naši stari mojstri krošnjarstva in lončarstva, pri Rokodelskem centru in v ribniškem Gradu mojstri domače in umetne obrti iz cele Slovenije, vsepovsod naokoli pa še razna ponudba - od žlice do avta!

Ne oklevajte in pridite, saj je poznano, da se pri nas največ proda in seveda, v kraju, kjer smo znani kot dobri prodajalci, se morate znati tudi pogajat za ceno. Tako bo nakup bolj vesel in zanimiv in še občutek, da ste nekaj 'prišparali', bo boljši. Še državni organi nas vedno pohvalijo, kako se že stoletja dobro znajdemo in znamo izdelovati, zraven pa še trgovati, in tako država z nami nima veliko dela, mi pa tudi ne z njo. Vsaj prvo septembrsko nedeljo občutite to našo žilico in naš veseli karakter, po katerem smo poznani.

 

Turistično društvo Ribnica, ki je organizator sejma, bo letos praznovalo 111 let in je bilo tudi eno prvih pobudnikov za ustanovitev Turistične zveze Slovenije.
Predhodnik današnjih dogodkov v začetku septembra je bil v 60. letih Ribniški festival, ki ga je v 70. letih zamenjal semenj, Turistično društvo Ribnica zadnja leta s pomočjo Občine Ribnica, JSKD OI Ribnica, ustanove Imago Sloveniae in Rokodelskega centra Ribnica, poleg semanjega vrveža oživlja tudi kulturni utrip, saj so Grajski večeri, ki se odvijajo v ribniškem Gradu vsak petek v juliju in avgustu, uvod v Ribniške dneve, katerih vrhunec je semenj na prvo septembrsko nedeljo.Lanski uspešni Grajski večerih so poletno dogajanje dvignili še za nekaj stopnic višje - s kakovostno vsebino in z zelo dobrim obiskom, saj je petkove prireditve obiskalo preko 10.000 ljubiteljev izbrane ponudbe. Tako se Grajski večeri, ki jih pripravlja Turistično društvo Ribnica, počasi preoblikujejo v pravi poletni festival. V kratkem bomo objavili tudi letošnji privlačni program, že zdaj pa si lahko ogledujete foto galerijo preteklih grajskih večerov.Vrhunec letošnjega dogajanja bo gotovo jubilejni 41. Ribniški semenj.Sejem suhe robe in lončarstva ima v Ribniški dolini dolgo in bogato tradicijo. Prvi sejmi so se odvijali v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Ti sejmi so bili posebno živahni ob 'žegnanjih'. Trženje je vzpodbujal tudi ribniški graščak, ki je po urbarju iz leta 1573 pobiral le stojnino, ostalih dajatev domačinom ni bilo potrebno plačevali. V začetku 16. stoletja so si Ribničani postavili tudi lastno sejmišče, t.i. »kavmav« (Kaufmauer). To sejmišče, ki je stalo na prostoru današnje Miklove hiše, so Ribničani dolgo hranili v dobrem stanju.
Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imamo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva. Gre za tradicionalno kulturno – etnografsko prireditev, ki se je zadnje desetletje razvila v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi, in iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev tako iz tujine, kot domovine. Zadnja leta beležimo že preko 50.000 obiskovalcev, število stojnic pa je tudi že preseglo številko 500.

 

 

Ribniški semenj 2014 - 1 Ribniški semenj 2014 - 2 Ribniški semenj 2014 - 3 Ribniški semenj 2014 - 4 Ribniški semenj 2014 - 5 Ribniški semenj 2014 - 6 Ribniški semenj 2014 - 7 Ribniški semenj 2014 - 8 Ribniški semenj 2014 - 9 Ribniški semenj 2014 - 10 Ribniški semenj 2014 - 11 Ribniški semenj 2014 - 12

sejem_1
sejem_3